INTERVJU MED PEKKA LØVÅS


pekkaprofil.thumb Pekka Løvås og Gabriel Bjørsvik  - Foto: Simen Fauske

Per Christian Løvås, bedre kjent som Pekka, har i løpet av de siste tre årene gitt ut to av Norges beste skatefilmer, Firetre og Tigerstaden. Disse filmene har gjort at verden virkelig har fått øynene opp for alle de gode skaterne Norge har å by på. Vi har tatt en prat med Pekka om Tigerstaden, filming for adidas og hans planer fremover. 

Hei Pekka! Grattis med enda en fantastisk film! Hvordan har responsen vært?
Takk! Jeg vil jo si at responsen har vært god - sett bort ifra et par dislikes på youtube (og en skikkelig negativ Bryggeriet-elev), så har jeg kun fått positive tilbakemeldinger på den. Veldig kult å se at folk bryr seg utenfor landegrensen også! Har blitt hitta opp på DMen av et par amerikanere som er stoka på å kjøpe filmen, det er stas.

 

Så bra, skulle tro du bare fikk positiv respons, men man kan vel ikke please alle. Firetre kom jo først på DVD før den kom på nettet en stund etter. Tigerstaden kom rett på nett, var det noen spesiell grunn til det?
Ja, altså planen var jo å kjøre samme greia med Tigerstaden, med dvder først og så på nett etterpå. Sånn ble det ikke denne gangen. Det var bare mye rot og det er egentlig ikke noe vits i å gå inn i detalj på det her, men etter ørten spørsmål i uka om når filmen skulle komme ut så bestemte jeg meg bare for å legge den ut på nettet. Jeg har planer om å lage en dritlimited run med dvder etter hvert, men det er mulig at det blir en stund til. DVDene vil inkludere en ekstra 10-minutters "rætt ut-montage", så følg med på grammen!

 

Skjønner. Firetre gjorde deg kjent innenfor den internasjonale skateboardscenen. Når du lagde filmen, tenkte du at den skulle bli så kjent som den ble?
Hmm. Jeg skal ærlig innrømme at jeg selv følte at Firetre var den beste norske filmen siden Oslo 4 når jeg så den for første gang i sin helhet. Så jeg tenkte jo at den kom til å bli litt "stor" i Norge, samtidig som jeg visste at et par av partsa sikkert kom til å vekke interessen til noen teamsjefer her og der, Magnus sin for eksempel. Men at folk fra hele verden skulle like den, og at den ville bli solgt i tre land hadde jeg aldri kunne forutse. Hadde jeg vært klar over det så hadde jeg laget et litt større opplag med dvder tror jeg.


pekkaolliePekka - ollie. Foto: Henrik Beck

 

I filmene dine har du valgt å bruke bare norske sanger. Hvordan har det vært å finne gode nok sanger og hvor viktig har det vært for deg at de er norske?
Ja, det med at jeg kun bruker norske sanger og at jeg kun har filmet i Norge, er egentlig bare for å vise mine norske medfilmere at det går helt fint. Jeg var så lei av å se norske filmer hvor 70% av footaget er i syden og 70% av musikken er utenlandsk. Norske spots ser jo altfor bra ut til å bli nedprioritert også er det litt mer personlig å bruke musikk som kanskje kommer fra den byen du vokste opp i. I Firetre gikk det egentlig på skinner, men jeg merket fort at det kom til å bli værre å finne nok kul, norsk musikk til Tigerstaden. Synes til slutt at jeg/vi klarte det bra og jeg er dritstoka på begge soundtrackene. Håper dette har resultert i at dagens ungdom kanskje tenker seg litt om før de bruker den nye Lil Yachty-sangen til sin nye onlinepart.

 

Vi har sett at du nylig var i Barcelona med adidas og nå er på tur i London. Har du blitt en av deres filmere?
Ja, noe i den duren. Jeg har jo samarbeidet med adidas på begge filmene mine og ettersom Firetre "tok litt av", så begynte den europeiske teamsjefen å følge litt nærmere med på hva jeg drev med. Han tok et fly til Oslo for å se premieren på Tigerstaden og etter den kvelden så har vi holdt kontakten. En rolig desemberdag ringte han meg mens jeg stod på jobb og spurte om jeg ville være med å filme de europeiske adidaskjørerne i Barcelona i to måneder. Dette var noe jeg takket ja til før jeg i det hele tatt hadde utstyret som krevdes.

 

Så utrolig rått! Angående utstyr, så ser vi du har byttet ut VXen din. Det er vel kanskje i forbindelse med at du begynte å filme for de?
Ja, VXen støver bokstavelig talt ned på hylla om dagen. Det er nok hovedsakelig på grunn av at jeg filmer for adidas, men jeg har også snakket om å få meg HD-setup i en stund nå. Planen var jo å lage oppfølgeren til Firetre i HD og kalle den SEKSTENNI, men når den tiden kom så hadde jeg ikke råd til å kjøpe meg det setupet jeg ønsket meg, så det ble Tigerstaden istedet.Lite gjensyn av Firetre:Du er jo fortiden i London med adidas, filmer dere til en ny film eller?
Det er ikke til noe ny film eller noe, jeg driver ikke å filmer til Away Days 2 liksom. Jeg vet egentlig ikke helt hva det skal gå til, alle holder på med sin greie. Sånn som den nye parten til Pol Catena som droppet på Free her om dagen, den filmet jeg store deler av mens jeg var i Barca. Det er et par av boysa her som jeg mest sannsynlig skal lage fullparts med, men jeg vet egentlig ikke helt, vi tar det som det kommer!

 

Reise, filme og skate. Det må jo være drømmejobben? Blir dette din faste jobb fremover?
Ja, det er jo forsåvidt drømmejobben. Hadde kanskje vært på andre siden av linsen i drømmene mine, men sånn ble det nå! Jeg håper at jeg kan gjøre som jeg har gjort de siste tre årene, at jeg filmer hver dag hele våren og sommeren også begynner jeg å jobbe i en normal jobb i slutten av høsten. Så lenge jeg har råd til å spise godt og leve bra så er det planen i hvert fall. 

 


Sist men ikke minst, når får vi se oppfølgeren til Firetre og Tigerstaden, når får vi se SEKSTENNI?
Jeg sa det på premieren til Tigerstaden og jeg sier det igjen her, Tigerstaden er min siste "independent" skatefilm. Jeg kommer fortsatt til å gi ut noe greier her og der, og jeg jobber allerede med noe nye greier som jeg tror folk kommer til å like!

Vi gleder oss til å se mer fra deg. Takk for praten!


Ja, vi Liker!