HVORDAN DØMME BUESKATING?


Dommerjobb består i sammenstille og rangere skating. I utgangspunktet en vrien oppgave. Bowl og vert-konkurranser landet rundt har ofte jam format, som på ingen måte forenkler det hele. Hvordan løser man utfordringen med å ende opp med stødige notater? Delekanonen Fritjof Krogvold spruter videre!

 
bjarnefsindyBjarne Tjøtta med en frontside air - Foto: Lars Gartå

Å bedømme skating i konkurranser er krevende, og morsomt! I all ydmykhet innrømmer jeg at helt riktig blir det neppe alltid. Å rangere noe som nærmest bare reguleres av tid og banen kan gå skikkelig galt. For meg er nøkkelen god forberedelse, for med det blir jobben kulere. I 2010 fant jeg på et dommerskjema jeg er svært fornøyd med. Jeg har brukt det tidligere i bowlkonkurranser, og vi anvendte det sist på vert NM i Ulefoss. Skjemaet fungerer bra for Jam.

Utfordringen med bueskating i bowl og vert er at jeg ikke har nubbetjangs til å notere alt som blir gjort. Løsningen er å finne en mal for noteringer, kombinert med et stenosystem, som gjør meg i stand til å se og oppsummere best mulig, som støtte til hukommelsen. Stenosystem er forkortelser. På vannrette rader står skaternes navn. Skjemaet har fem kolonner loddrett.  

dommerskjema

Dommerskjema kan brukes slik:

Run:

Her setter jeg en strek om deltakeren gjør et ok run. Et ok run er etter mitt skjønn minst sju vendinger/ tricks. Det skal være minst tre triks etter hverandre som ikke er settup tricks. Om jeg ser et ok run på kun fem/seks triks setter jeg ½ tegn. Ser jeg et run gjentatt nær helt likt setter jeg ingen ny strek. Gjentakelser er ikke interessant.


Air:

Her ser jeg etter om deltakeren behersker airs. Om jeg får tre ok kontrollert air i et run setter jeg strek. Det kan også være i to run der man først får fs air og bs air, og så et run med air to fakie og fakie ollie. Det må minimum være på lipp, og ikke early grab. Mer variasjoner med høyere vanskelighetsgrad gir ny strek. Om det gjøres Judo air og en slob tail smack, caballerial eller body jar og method og man får en halvmeter høyde gir jeg en strek til.


Tech:

Hurricane grind fakie, saran wrap body jar, bs disaster revert, air varial fakie, 360 blunt og kickflip indy. Alle disse er teknisk vriene og risikable tricks som gir en strek om jeg ser dem godt gjennomført. Kolonnen brukes til å sette strek for tricks som er teknisk risikable. ½ om det er kun et, hel strek om man får to tekniske tricks i et run.


Gnar:

Gnarly er når noen skater med en dristighet og virkelig setter ting på spill. Når det kan gå galt, men man drar på! Adil Dyanis hodehøye bs 360 airs der han setter forhjulene rett under copingen er maximat gnarly. Får jeg er en kombinasjon av full dedikasjon og et heftig tricks er det strek på gnarly. Method to fakie og handplant to fakie er ikke automatisk gnarly, men går du høyt og strekker ut method, eller nesten staller handplanten er det ikke tvil. Hastighet og kompromissløshet er nøkkelord.


Notater:

Dette feltet bruker jeg aktivt hele tiden. Her noterer jeg etter evne gjerne tricks som kjennetegner skateren, og som hjelper meg å huske. Jeg fører komboer og bra tricks, og ting som utmerker seg i kreativitet eller risiko. Videre skriver jeg notarer som preger kjøringen. Det kan stå STØDIG, God variasjon! Bare liptricks, og/ eller Mye likt, for å oppsummere et totalinntrykk som gir utslag på score.


Avslutting og praksis.

Har man under 20 deltakere fungerer det best for meg å bli sittende i dommerstolen og umiddelbart sette en egen rangering etter plass. Dommerne kan gjøre det hver for seg, og så sammenligne resultatliste og diskutere evt uenigheter. Har man flere deltaker er det lurt å punche på pc med poeng og summere ut en liste som alle dommere diskuterer utifra notater.

Anbefaler minimum tre dommere som ser på alt (dømmer overall). Dere bør sitte sammen, og ikke oppi lydanlegg. Det viktigste sist: Det aller viktigste er at hoveddommer og arrangør blir enige om hva de ser etter og gir poeng for, og gir beskjed om det til skaterne. Eksempel: Om man har en bowljam er det viktig å si fra om man f.eks. vektlegger run eller hammers.


Aight! Har du kommentarer som kan gjøre skjema bedre, eller vil modifisere så gjør for all del det. Vil du ha skjemaet i excel sender du meg en e-post på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Vær så god!

Fritjof C.K.  


Ja, vi Liker!