BRETTSALGET I NORGE SYNKER

 importtall2014

Brettsalget i Norge er synkende viser tall fra SSB. NORB tar stafettpinnen og fortsetter gjøre noe med det: 10- 11 oktober arrangeres skateklubbkonferanse og NORB årsmøte i Oslo. Alle klubbtilknyttede er velkommen! Inntil det gjør Fritjof Krogvold seg noen tanker om statistikken på import av brett til Norge:


 Dette er en kommentar til NORB.no sin sak: http://norb.no/importtall-skateboard-og-skateklubbkonferanse/http://norb.no/importtall-skateboard-og-skateklubbkonferanse/


 
OBS: Tallene i statistikken differensierer ikke mellom komplette brett og brett, ei heller longboard og korte cruisebrett (kalt penny).

Smuglede og udeklarerte brett er en del av gråsonen - altså ikke registrert. Pakker til en verdi av under 1000 NOK blir ikke registrert.Statistikk er et fag, og med utgangspunkt i et knippe faktiske tall kan man rote det ganske godt til om man vil. Jeg skal ikke komme med noen skråsikre påstander, men jeg tenker følgende:

 

 Om vi ser på import i årene 2008 og 2009 samlet, mot samme for 2013 og 2014 så har importen falt fra omtrent 230.000 stk til 140.000 stk, mer enn 30%.

 

Når registreringen utelukker pakker til verdi under 1000 NOK er det et ikke ubetydelig antall postordrebestillinger som kan ha gått inn uregistrert. To plater fra usa til prisen 52$ til si en kurs på årssnittet i 2014 som var 6,3 gir sum 655NOK, som skattes med 25% blir 820NOK. Jeg er usikker på om frakten beskattes, og gjør den ikke det har man 180NOK til frakt før man bikker 1000NOK og således uteblir fra statistikken. Om det er noen endring i tendensen med å bestille på postordre fra utlandet fra 2008 til 2014 vet vi ikke.

 

I 2008 var longboardfeberen i gang. Den har nok dalt en hel del på assesoar segmentet (posørkjøp), men salget på små cruisebrett (Penny o.l.) har vært høyt de siste tre årene. Hvor stor del av salget disse engangskjøpene er, vites ikke.

Longboard til downhillrulling er neppe avtatt. Norges downhill skateboard forbund har et godt antall konkurranser på terminlisten, og får en hel del god presse på sin aktivitet.
 
 
Om du ønsker at det skal være mulig å bli sponset i Norge, for både deg og kameratene dine sin skyld, så bør du så kjøpe brett i en Norsk butikk.
 
 
Ønsker du besøk av proffe skatere, konkurranser og/ eller norske skatefilmer, ja da bør du ikke kjøpe varene dine fra utlandet.

 

Noen som har noen kloke tanker eller kommentarer til det?

- Fritjof Krogvold

Ja, vi Liker!


Opprettet: 4 years 9 months ago av Dennis #600
Dennis's Avatar
Jeg lurer på om parkskateing minimerer slitasje på platene som igjen gjør at det muligens blir mindre salg..

Dette er kun synsing i kvelds sola.
Opprettet: 4 years 9 months ago av Geir #601
Geir's Avatar
Det er jo nesten ingen som blir sponset uansett...
Opprettet: 4 years 9 months ago av Per #603
Per's Avatar
De som virkelig vil lage Norske skatefilmer får jo det til uten budsjett. Slik som den kommende filmen "Firetre"...
Opprettet: 4 years 8 months ago av Tor #613
Tor's Avatar
Det er jo så jævlig dyrt på session osv. , at det er nesten billigere å kjøpe brett på nettet ass.