EN OMVEI TIL DOKUMENTAREN "SKATER HATERS"

 skaterhaters2

Kjører du ikke bil i California er du en skikkelig fattiglapp. Sertifikat kostet ingenting, bil var og er rimelig og offentlig transport er temmelig dårlig. Tror det var i 1993 jeg gikk av greyhoundbussen i byen der denne dokumentaren henter sitt fra: Santa Barbara er en liten kystperle nord for L.A. befolket av velstående folk. Jeg hadde ryggsekk, brett og skitne klær. Da bussen kjørte videre rullet sheriffens bil opp på siden av meg, og sjefen selv i speilreflekssolbriller og cowboyhatt spurte «Where are you headin’ son?» Ikke fiendtlig, men ikke velkomment heller. Jeg fortalte jeg var invitert til Powell og Peraltas skatehall og produksjonslokaler i nettopp Santa Barbara. For det er her de har holdt hus i snart 38 år - et av skateboardkulturens største selskaper. Med de mest ikoniske designene og kjente navnene på brett og utstyr. Brettene som får voksne menn til å blunke litt kjapt og bli grøtete i stemmen, skulle de få holde i noe som ligner en original. Et søk på «powell peralta tattoo» gir omtrent 148.000 treff. Bones brigade er antakelig verdens mest kjente skate-team gjennom tidene, selv om det er lite igjen av teamet nå. I starten av 80-tallet laget Stacey Peralta skatefilmer for promoteringsvisning i butikker, men VHS ble allemannseie, og alle ville ha filmene hjem. Gigantisk skatebusiness - fra Santa Barbara.

 
En stor del av bølgesurferne i California ruller longboard og korte brett. Bølgesurf og skate er i stor grad en sammensmeltet kultur, selv om merkene ikke er de samme. Sommerturistene i byen møtes av surfidentitet i shoppinggatene. Butikkene sier hang loose og smykker seg med brettkultur. Du ser identitetsmarkørene fra brettkultur som hyller stammekultur, menneskets frihet og «Peace». Litt pussig her, for sett bort fra høsten og vinteren når bølgesurfen her er ok, er den svært dårlig. Santa Barbara er ikke en god surfspot, sammenlignet med steder nord eller sør.

 
Dokumentaren skaters haters minner meg på dobbeltheten man kan møte i byer som Santa Barbara – Næringslivet oser av kulturen, men kulturen i seg selv blir kneblet. I gaten der du finner egne Vans og Quiksilver butikker, blir du bøtelagt om du cruiser med myke hjul i sykkelfelt eller på fortauet. Da jeg var der igjen vinteren 2008 ble jeg overveldet av antall stolper i sentrum som hadde skateboard forbudt skilter. Jeg utfordrer ikke forbudsskilt i et land der tollere lekser opp tre voksne i 20 min fordi en av oss gnager på et medbragt Norsk eple. Som du får lære i dokumentaren – det er ikke til å diskutere. Det er et lovbrudd, og møteplikt med bot i retten følger. Ungdom får bøter på over 700 kroner for å transportere seg gjennom gaten. Kriminalisert. Og på akkurat dette punktet kan man som Nordmann kjenne på kontrastene og temperaturen som dette forbudet håndheves med. Som en vaskelapp som aldri får blekne bruker jeg den igjen – skateboard var totalforbudt i Norge i nær 11 år. Eksemplene på forbud, trakassering og forbud fremfor tilbud lever i høyeste grad enda. I Oslo som i USA - landene jeg elsker og misliker. Makan.  

- Fritjof Krogvold

Se dokumentaren her:
Ja, vi Liker!